Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanulj jól! Csak okosan!

2009.01.18

 

 

  Tanulj jól! Csak okosan!


A tinik sokszor 'küzdenek' olyan problémákkal, mint a  nem-akarok-tanulni, vagy anyu-ezt-nem-birom-megtanulni nyűglődések. Hogyan is kell tanulni? Milyen körülmények között? Mikor? Most cikkünkben mindenre válszt kapsz.

 

Az alapok

Írásbeli / Szóbeli

 

Vannak olyan lányok is, akik hazamennek beülnek a gép elé, és éjfél körül eszükbe jut, hogy holnap suli bepakolok már. DE nuku tanulás. Pedig meg kell tanulni tanulni. Megpróbálunk segíteni Neked.

Tanulni muszáj. Akkor is ha nem akarsz. Olyan nincs, hogy nem akarok. Gondolj a jövődre! Ezt ismételd magadban mindig, ha ott jársz hogy nem bírsz leülni.


Mikor tanuljak?


Reggel nagyon jó az agy működőképesség 8-9 óra körül. Nem hised el, tudom, hiszen hulla fáradt vagy a suliban. De próbálj meg mondjuk vasárnap felkelni fél nyolckor, gyorsan elkészülsz és tanulj meg reggel 8-10 óra között. 
Valamint délután 3-4 óra körül is friss az agyad. 
Nem hiszed, de este is. 6-8 ig NE tanulj, pihenj! majd este 8-9 körül csináld meg a kimaradt házijaidat! Meglátod lesz energiád!

Milyen körülmények között tanuljak?

- Az ajtó legyen bezárva!
- Ne legyen semmilyen hangzavar. tv, zene, sz.gép... 
- Ne szűrődjön be kintről más zaj.
- Legyen megfelelő fényed.
- Legyen helyed. (Furcsán hangzik, de igaz. )
- Ne legyél ideges! Ha ideges vagy, nem tudsz figyelni!

A tanuláshoz óriási fegyelem és figyelem kell. Azt elhiszem hogy te tudsz hülyülni, és szerintem mindenki tud, viszont a tanulást ne keverd össze a szabadidővel. Le kell ülnöd. Most nézzük a feltételeket a tanuláshoz. Ugyanis van pár dolog ami elvonhatja figyelmedet.


A tanuláshoz / feltételek. / Írásbeli.:

- Lehetőleg a géped ki legyen kapcsolva! Próbáld meg szüneteltetni! Ha van pl. matek + magyar házid, akkor add meg magadnak az időt pl: magyar: 20 perc + matek 10 perc =  30 perc(fél óra) Fél órára be is állíthatod a telódat hogy addira kész kell hogy legyél! Ez ösztönöz téged. Minél hamarabb akarsz túlleni rajta, hogy bekapcsolhasd a gépet. 
- Ha nem bírod ki, hogy be ne legyen kapcsolva a géped, akkor msn en válaszd a saját állapot menüt, és írd ki hogy Tanuul*ne zavarj! És addig amíg valaki nem ír, addig csináld a feladatot!
- Ha könnyebb neked úgy, írd össze hogy miket kell tanulnod. Ha kész vagy eggyel, pipáld ki!
-

 

A szóbeli házi

A szóbeli...=S Általában nem kedvelik. Felelés. Rémlik? Szerintem senki se szereti. 

Tanuljunk szóbelit! 
Figyelj! Nem lehet bekapcsolva zene, vagy gép, esetleg tv. Semmi! Csak nyugis szobában lehetsz. Ha a tesód éppen bömbölteti a kedvenc cédéjét, kérd meg hogy egy kicsit tartson szünetet, menjen ki a friss levegőre, sose árt! :D 

Példa:

Tegyük fel, hogy Bioszból kell megtanulni egy 2 oldalas anyagot. 

A kezdés

Először is fusd át az anyagot a szemeddel. Mit fogsz most megtanulni. Vagyis ha órán figyeltél, már a felét tudod is.

Az első bekezdés

Elolvasod az első bekezdést. persze ha az egy sor, akor nem annyit. kb. 5-10 sor. Figyelmesen olvass! Ha elolvastad fusd át! Most mond el HANGOSAN a szöveget. NE magadban!! Teljesen más ha magadban mondod, mert úgy könnyebb. Megjegyezted? Ha nem olvasd el mégegyszer! 

Ne magolj!! 

Ne olvasd el a szöveget ezerszer csak azért hogy minden betű megmaradjon. Csak a lényeg a fontos. Nem kell minden kiegészítést szóról szóra megjegyezned. Szövegkiemelővel emeld ki a fontosabb szavakat! De ne sokat! Ha bátrabb vagy, próbáld ki hogy csak egy-két szót húzol alá a mondatból és azokat jegyzed meg. ha a szót tudod, tudsz is róla beszélni.;)

Ha felmondtad az első bekezdést, jöhet a többi kb.3-4. Ha megvan, próbáld meg két részben elmondani HANGOSAN! ha sikerül, kész, tudod!! Ügyes vagy!

 

Az én jól bevált módszerem

Vannak olyan anyagok, amik több oldalasak. Biztos te is találkoztál olyanokkal, és hát nem szívesen kezdtél bele.=S
Persze azt ajánlom ami fent van, és úgyis kell az elején. Viszont fél oldalanként szerkessz vagy 3 kérdést (összefogalaló kérdések legyenek, ne csak egy szóra kérdezzenek) Ha tudod a kérdéseket tudsaz rá válaszolni.;) Szóval elég pár kérdés is, és már tudod is.;) Hajrá!

 

Persze ezek a módszerek nem mindenkinél válnak be, mert vannak 'nehéz esetek' is, de remélem segítettünk!

Ha segített valamiben cikkünk, légyszi írd meg nekünk! Ha megírod, részt veszel a nyereményjátékon! köszi, szerkik


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hmm..=)

(anncsii*admin*szerki, 2009.06.09 18:42)

Szia Beuss! Reméljük igen!! Mi mindenesetre szurkolunk!! :)
Ja és nincsmit.

Kerteszbebe@hotmail.com

(Beuss, 2009.06.09 17:01)

Hátt. Nem. tom. h. segített.-e. de majd meglátjuk.
Előre. is. köszi.

Nincsmit

(anncsíí*admin*szerki*, 2009.03.02 19:52)

Nagyon szívesen, remélem sokat segített a cikk. Gyere máskor is! Hy:)

Köszi

(Fatime, 2009.02.27 15:08)